Protocoale TCP/IP
diddles_118
pc

Protocolul TCP

TCP ( Transmission Control Protocol)  este un protocol  orientat pe conexiuni, care permite ca un flux de octeţi trimişi de un calculator să ajungă fără erori pe orice alt calculator din reţeaua Internet.

Principalele caracteristici ale TCP sunt:

  • Transfer de date īn flux continuu - datele circulă īn acelaşi timp, īn ambele sensuri ale conexiunii.
  • Siguranţa transmisiei - recuperează pachetele transmise cu erori, pierdute sau cu număr de secvenţă eronat.
  • Controlul fluxului de date – īn transferul de date dintre două procese, cānd aplicaţia destinaţie trimite o confirmare către emitent,  se indică şi numărul permis de octeţi ce se pot recepţiona, pentru a se asigura că transmiterea rapidă de mesaje de către un emiţător, nu face ca un receptor lent să primească mai multe mesaje decāt poate prelucra. Īn urma unui astfel de mesaj, emiţătorul īşi va dimensiona pachetele transmise la lungimea indicată de receptor.
  • Multiplexarea - permite mai multor procese, care rulează pe acelaşi host, să utilizeze facilităţile protocolului TCP simultan.
  • Controlul conexiunii - presupune stabilirea numărului de secvenţă şi a dimensiunii ferestrei, pentru fiecare pachet TCP.

Pentru a realiza transferul de date, TCP  fragmentează fluxul de octeţi īn pachete şi transmite fiecare pachet la nivelul Internet. La destinaţie, procesul TCP receptor reasamblează pachetele primite īntr-un flux de ieşire.

Īnainte de a īncepe transferul datelor, īntre cele două procese  utilizator (programe de aplicaţie) se stabileşte, prin intermediul reţelei, o conexiune logică numită circuit virtual.

Pentru a transmite datele, modulele TCP folosesc pachete IP. Fiecare pachet conţine după antetul IP, un antet TCP cu informaţii specifice acestui protocol, conform figurii de mai jos:

Fig 2-2