Protocoale TCP/IP
diddles_118
pc

Protocolul HTTP

Este un protocol utilizat pentru a transmite informaţii între un program de navigare Web (browser) şi un server Web, fiind un protocol de tip text.

HTTP permite aducerea pe calculatorul local a unor documente HTML (Hyper Text  Markup Language), fişiere grafice, audio, animaţie sau video, programe executabile pe server  sau  un editor de text.

Este softul utilizat de browsere  (Internet Explorer , Safari, FireFox … ) pentru aducerea paginilor web pe calculatorul propriu, fiind protocolul implicit al www.

Există HTTP server (furnizează pagini web)  şi HTTP client (cere pagini web) . Protocoalele nu sunt identice din punctul de vedere al eficienţei, vitezei de lucru, resurselor utilizate, uşurinţei în instalare, uşurinţei în administrare, etc. Diferenţele sunt date de tipul reţelei, tipul infrastructurii acesteia, dacă protocolul este routabil sau nu, de tipul clienţilor din reţea, de tipul de echipamente existent în reţea şi modul cum este utilizat protocolul.

Protocolul HTTP se caracterizează prin faptul că nu memorează  o succesiune a stărilor prin care trece legătura client-server. Astfel fiecare tranzacţie este independentă: clientul trimite o cerere, serverul răspunde cu resursa cerută. Pentru fiecare resursă, există o tranzacţie corespunzătoare.

 

Mod de funcţionare :

  • Serverul HTTP aşteaptă, pe portul 80, cereri de la clienţi (navigator /  browser), care sunt de fapt adrese ale documentelor dorite.
  • Clientul primeşte un document în mod text şi dacă găseşte în el legături către imagini şi le vrea şi pe acestea  le cere. Astfel transferul unei pagini hipertext constă de fapt în una sau mai multe sesiuni de transfer informaţie de la şi către serverul HTTP.
  • După primirea informaţiilor, browser-ului hotărăşte în ce format acestea vor fi  afişate.
  • Fig1-3